wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

 
 




  • Składniki

     
     
    1 opakowanie mrożonki na zupę wiosenną, jesienną lub 9-cio składnikową
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 słoik leczo pieczarkowego
    1 puszka czerwonej fasoli
    4 ziemniaki
    3 litry wody
    sól, vegeta do smaku
    olej do smażenia




    Sposób przygotowania

     
    Mrożonkę dać do garnka, zalać wodą i gotować, żeby warzywa były na pół miękkie. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w większą kostkę. Fasolkę odcedzić. Jak warzywa będą na pół miękkie dodać ziemniaki.
     
    Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso mielone. Posolić. Dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do zupy. Dodać leczo. Zupkę przyprawić do smaku solą i vegetą. Na końcu dodać fasolkę. Dobrze wymieszać.
     
    Jeżeli ktoś lubi pikantne rzeczy można dodać pieprz lub chili.

    Zupy nie zaciągamy, ponieważ jest dosyć gęsta sama w sobie.

1 komentarz: