środa, 10 kwietnia 2019

Galareta drobiowa z jajkiem i groszkiem

Dzień dobry :)

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.
Ja już obmyślam menu na świąteczny stół.
Jedną taką perełką, która na nim się znajdzie jest galareta drobiowa.
Podana w formie babki, zachwyci moich gości.
Może i wymaga trochę pracy, ale efekt wizualny, no i smakowy oczywiście wynagrodzi Ci trud włożony w wykonanie jej. 



 Galareta drobiowa z jajkiem i groszkiem




Składniki
 
4 uda z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 gałązki lubczyku
6 jajek
200 gram mrożonego zielonego groszku
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
3 litry wody
sól do smaku
 
Sposób przygotowania
 
Uda z kurczaka opłukać i przełożyć do garnka.
Zalać wodą i zagotować.
Zdjąć powstałą pianę.
Zmniejszyć gaz i dodać obraną i opłukaną włoszczyznę oraz lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
Przyprawić do smaku solą.
Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie warzywa oraz kurczaka wyjąć.
Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki.
Jedną marchewkę pokroić w kostkę.
Wywar przecedzić. Zagotować.
Zdjąć z gazu, dodać żelatynę i dokładnie ze sobą połączyć.
Odstawić.
Jajka ugotować na twardo.
Ostudzić, obrać i 4 pokroić na ćwiartki a 2 na plasterki.
Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić i ostudzić.
Do foremki od babki włożyć połowę groszku.
Ćwiartki jajek ułożyć dookoła.
Pokrojone mięso z kurczaka i marchewkę włożyć do środka.
Zalać wywarem z żelatyną do wysokości jajek.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie na stężoną galaretę wyłożyć resztę groszku.
Na to ułożyć plasterki jajek.
Zalać wywarem z żelatyną.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Najlepiej na całą noc.
Aby łatwo wyłożyć galaretę z foremki należy przed podaniem włożyć foremkę do wrzącej wody.
Przyłożyć talerz i energicznym ruchem odwrócić galaretę.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziś zrobiłam galaretke ale w kubeczkach z dużą ilością warzyw i jajeczka 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. wiosennie wygląda, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, ale tak sie zastanawiam czy nie za mało żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) w zupełności wystarczy, ale jak ktoś ma obawy to można dać więcej :) wody trochę wyparuje podczas gotowania wywaru :)

      Usuń