wtorek, 6 stycznia 2015

Ananas

Ananas

 
 

Składniki

 
BISZKOPT

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA

1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
1 szklanka soku z ananasów 
2 łyżki cukru
25 dag masła
4 żółtka

KOKOS

4 białka
1 szklanka cukru
10 dag wiórek kokosowych



Sposób przygotowania

 
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka. Dobrze razem wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 160 st C.
 
MASA
Ananasy pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z sokiem z ananasów. Odlać 3/4 szklanki. Do szklanki dodać proszek budyniowy i żółtka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko z sokiem, i cukrem zagotować. Na gotujący się płyn wlać rozrobione budynie i mieszać do zgęstnienia budyniu tak, aby nie powstały grudki. Ostudzić. zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i pokrojonymi ananasami.
 
KOKOS
Białka ubić na sztywną pianę. cały czas ubijając dodać cukier. Na końcu dodać kokos i dobrze wymieszać. Piec 15-20 minut w 160 st C.
 
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę ananasową a na to położyć ostudzony kokos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz