wtorek, 6 stycznia 2015

Jarskie kąski w galarecie

Jarskie kąski w galarecie
 
 
 
 
Składniki
 
3 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
3 jajka
1 puszka groszku konserwowego
1 opakowania żelatyny na 2,5 litra wody
sól, pieprz do smaku
liść laurowy , ziele angielskie
4 ząbki czosnku
 
Sposób przygotowania
 
 
Włoszczyznę obrać , umyć i dodać do garnka z wodą. Wstawić na gaz. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać również ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka. Marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Wywar zagotować. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. W miseczki poukładać plasterki jajka, marchewkę, pietruszkę i groszek konserwowy. Wszystko zalać ostudzonym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstawić do lodówki do ściągnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz