wtorek, 6 stycznia 2015

Piersi z kurczaka po japońsku

Piersi z kurczaka po japońsku

 
 



  • Składniki

     
    1 kg piersi z kurczaka
    2 duże cebule
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik papryki konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    sól, pieprz, vegeta
    jajko i bułka tarta do panierki
    smalec do smażenia

    ZALEWA

    4 szkl wody
    1 szkl oleju
    1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego ( u mnie Madero z Biedronki )
    8 łyżek ketchupu (dowolnego)
    8 łyżek cukru
    10 łyżek octu
    ziele angielskie
    liść laurowy



  • Sposób przygotowania

     
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić, podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
     
    Ogórki i paprykę pokroić w słupki. Obraną cebulę w piórka. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy. Warzywa dokładnie razem wymieszać.
     
    Piersi z kurczaka układać w misce na przemian z warzywami.
     
    Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i chwilkę pogotować. Gorącą zalać piersi z kurczaka z warzywami. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do "przegryzienia"
     
    zamiast piersi z kurczaka możemy użyć jakąś rybkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz