wtorek, 6 stycznia 2015

Jabłecznik z chałwą i kokosem

Jabłecznik z chałwą i kokosem



  •  
  • Składniki

     
    CIASTO

    7 żółtek
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 białka
    2 łyżki kakao

    KOKOS

    4 białka
    0,5 szklanki cukru
    10 dag wiórek kokosowych

    MASA JABŁKOWA

    1 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    1 op żelatyny na 1 l wody
    2 łyżki cynamonu

    POLEWA CHAŁWOWA

    10 dag masła
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mleka
    15 dag chałwy waniliowej



  • Sposób przygotowania

     
    CIASTO Margarynę, żółtka i cukier utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić jasną a do drugiej dodać kakao i dobrze je wymieszać z ciastem.

    KOKOS Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dobrze wymieszać, aby cukier nie "skrzypiał". Na końcu dodać kokos. Wymieszać.

    MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, podzielić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania musu. Dodać cukier i cynamon i wymieszać. Następnie wsypać suchą żelatynę dokładnie wymieszać z jabłkami. Odstawić do ostygnięcia.

    POLEWA CHAŁWOWA Wszystkie składniki polewy wrzucić do garneczka i razem zagotować mieszając.

    Blaszkę o wymiarach 40 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsmarować ciemne ciasto. Następnie wyłożyć pianę z kokosem a na to masę jabłkową. Na sam wierzch rozsmarować jasne ciasto. Piec 50 minut w 160 st C. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i wylać na to gorącą polewę chałwową. Pozostawić do ostygnięcia.

1 komentarz: