wtorek, 11 kwietnia 2017

Pierogi leniwe (waniliowe)

Dzień dobry :)
Dzisiaj będzie szybki obiad.
Moja córa zażyczyła sobie pierogi leniwe.
No i super.
Składniki wrzucam do miski, wyrabiam ciasto, formuję wałeczki, gotuję i ciach, obiad gotowy.
Brzmi świetnie :)
Uwierzcie mi, smakuje jeszcze lepiej :)

 
Pierogi leniwe (waniliowe)
 


 
Składniki
 
40 dag sera twarogowego półtłustego
2 jajka L
1 szklanka mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska od Polskie Młyny)
2 łyżeczki cukru
1 laska wanilii
 
Sposób przygotowania
 
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Końcówką ostrego noża wyskrobać ziarenka wanilii. Ser, jajka, mąkę, cukier oraz ziarenka wanilii przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i ucinać nożem leniwe. W garnku zagotować wodę. Posolić. Na wrzącą wodę wrzucać leniwe. Gotować od momentu wypłynięcia około 3 - 5 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz