wtorek, 6 stycznia 2015

Włoski tort naleśnikowy

Włoski tort naleśnikowy 

 

 

Składniki

 
 
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki wody
25 dag tartego żółtego sera
1 koncentrat pomidorowy (Madero z Biedronki)
bazylia
2 ząbki czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
0,5 słoiczka wody (tego po koncentracie)
2 łyżki oleju do sosu
olej do smażenia naleśników




Sposób przygotowania

 
NALEŚNIKI Jajka, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie razem wymieszać. Z powstałego ciasta usmażyć na rozgrzanym oleju naleśniki.
 
SOS Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do koncentratu, wymieszać. Do tego dodać wodę, cukier i 2 łyżki oleju. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
 
Na blaszce wyłożyć pergamin. Na tym układać kolejno: naleśnik, przesmarować go sosem, posypać delikatnie bazylią i posypać żółtym serem. Przykryć kolejnym naleśnikiem, na to sos, bazylia i ser. Tak układać warstwy do wykorzystania produktów. Torcik włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w 200 st C.

1 komentarz: