niedziela, 13 marca 2016

Blok biały

Leniwy dzień :)
Lubicie?
Ja nie za bardzo.
Dlatego też umilam go sobie słodkim co nieco :)

 Blok biały





Składniki

2 szklanki mleka (pełnego) w proszku

125 gram masła

2/3 szklanki cukru

100 ml wody

220 gram herbatników kakaowych petit-beuerre

1 garść orzechów ziemnych

  

Sposób przygotowania


W rondelku rozpuścić masło, wodę i cukier. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku i energicznie razem wymieszać (najlepiej zrobić to mikserem). Na samym końcu dodać herbatniki i orzechy. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta i herbatniki z orzeszkami wmieszać w masę za pomocą łyżki. Następnie masę przełożyć najlepiej do keksówki silikonowej. Jeżeli nie mamy silikonowej to metalową wyłożyć folią spożywczą i dopiero wtedy nałożyć masę. Blok przełożyć na całą noc do lodówki. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z foremki i kroić w plastry.

Blok podałam na talerzu od Porcelany Bogucice

Mleka w proszku, które nadają się do przygotowania bloku :
 


23 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Robię podobny. Na swoją zgubę, bo nie mogę się potem od niego oderwać, a dietetyczne to to nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także ciężko przestać go jeść :)
      Ale co tam :)
      Wszystkiego sobie odmawiać nie można :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja tam lubię leniwe niedziele :) Z taką porcją słodkości, to bym uwielbiała. I kawka do tego :) Nie robiła, ani nie jadłam nigdy bloku, boję się właśnie tego, że jak już zrobię, to zjem i przestanę dopiero jak się skończy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu masz rację :) jak się spróbuje to nie można przestać jeść :)

      Usuń
  3. białego jeszcze nie próbowałam...czekoladowy zaś pochłaniam w każdej ilości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biały w smaku delikatniejszy i bardziej mleczny :) ja pochłaniam i jedną i druga wersję :)

      Usuń
  4. Kasiu porywam duży kawałek, uwielbiamy takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm..białą czekoladę uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biały blok uwielbiam, robiłam z żurawina ale z orzeszkami tez musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale moj maz bedzie mial niespodzianke jak zrobię mu taki blok ..., uwielbia białą czekoladę :) a czy takie w proszku mleko łaciate bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      mleko będzie ok :) najważniejsze, żeby nie było granulowane ani odtłuszczone :)
      proszę dać znać jak mężusiowi smakował blok :)
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybka odpowiedz :-) oczywiście dam znać jak smakowało ;-)

      Usuń
  8. czy zamiast mleka w proszku moge uzyc normalne ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Koniecznie mleko w proszku, ponieważ mleko w proszku "ściąga" całą masę.

      Usuń
  9. Mogę prosić zdjęcie tego mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Wpis uzupełniłam zdjęciami, które mleko w proszku się nadaje. Koniecznie mleko w proszku (nie granulowane) i pełne.

      Usuń
  10. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem Kasiu, ale wolę zapisać przepis i zrobić :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A orzechy ziemne solone mają byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być solone (dadzą fajnego słonego posmaku), jeżeli nie ma solonych mogą być i takie bez soli :)

      Usuń