wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik z bezą i musem arbuzowym

Sernik z bezą i musem arbuzowym 

 
 



  • Składniki

     
    CIASTO
    1 kostka Kasi
    3 szklanki mąki tortowej
    5 żółtek 
    2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    3/4 szklanki cukru 

    MASA SEROWA
    0,5 kostki Kasi
    1 kilogram sera śmietankowego w kostce
    1 jajko 
    2 budynie śmietankowe z cukrem - proszek 
    1 szklanka cukru 

    BEZA
    5 białek 
    1 szklanka cukru 

    MUS ARBUZOWY
    ok 1 kilogram arbuza 
    3 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wrzącej wody



  • Sposób przygotowania


    CIASTO Wszystkie składniki dobrze razem zagnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.

    MASA SEROWA Wszystkie składniki razem z 0,5 kostki Kasi wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać.

    Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.

    Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i na pianę poskubać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C

    MUS ARBUZOWY Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek. Zblendować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i dodać do zblendowanego arbuza. Odstawić do ściągnięcia. Przestudzony sernik podawać z musem arbuzowym.

1 komentarz: