wtorek, 6 stycznia 2015

Makowiec

Makowiec

 


  • Składniki

     
    CIASTO

    1 kg mąki
    2 kostki Kasi
    4 całe jajka
    15 dag drożdży
    7 łyżek cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

    MASA MAKOWA

    1 kg maku
    1/4 kostki margaryny
    8 całych jaj
    1/2 kg cukru
    bakalie
    aromat migdałowy



  • Sposób przygotowania

     
    CIASTO Drożdże rozkruszyć w miseczce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
     
    MASA MAKOWA Mak sparzyć, odcedzić. Zmielić w maszynce (takiej od mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i dobrze razem wymieszać.
     
    Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Posmarować masą makową i zwijać w roladę. Owinąć luźno pergaminem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz