poniedziałek, 19 stycznia 2015

Szynka z szynkowaru

Moi kochani jak już wiecie mam okazje przetestować szynkowar od firmy Tradismak.
Jak to mówią "pierwsze koty za płoty".
Szczerze powiem, że z dużym dystansem podchodziłam do tego sprzętu.
Myślałam "jak mięso może smakować gotowane w tym szynkowarze?".
Przyznam się bez bicia - na maxa pozytywnie zaskoczona.
Mięsko rewelacja.
Wykonanie jest dziecinnie proste.
Szynkowar spisał się na medal.
Już nie wspomnę o moim mężu, normalnie wniebowzięty.
Mięsko kruche, przyprawione idealnie.
Szynka zniknęła jeszcze szybciej jak się pojawiła.
Jeżeli ktoś miałby ochotę na zakup takiego sprzętu to mogę polecić z czystym sumieniem.
Różnej pojemności szynkowary znajdziecie tutaj.
Można również pokusić się o taki fajny zestaw klik 
Zachęcam do zaglądania na stronę i zapoznania się z ofertą firmy.
Mają dużo ciekawych przypraw i różności.
Oczywiście wszystko co potrzebne do wyrobu wędlin domowych też znajdziecie.
A teraz mój przepis :)
Zapraszam

Szynka z szynkowaru



Składniki
800 g mięsa szynki wieprzowej
3 łyżki peklosmaczka
3 łyżki przyprawy Rozkoszna
3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Tak jak na gulasz. Przyprawę Rozkoszna, peklosmaczek i żelatyne wieprzową wymieszać ze sobą. Mięso podzielić na trzy części. Pierwszą ułożyć do szynkowaru (pojemność 900 ml). Posypać przyprawami. Na to druga część mięsa i przyprawy. Przykryć ostatnią częścią mięsa i posypać na wierzchu przyprawami. Zamknąć. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka. Zalać wodą do wysokości 3 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć 1,5 godziny w 80 - 90 st C. Ostudzić i ponownie wstawić na całą noc do lodówki. Ostrożnie wyjąć z pojemnika. Można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru co bardzo ułatwi wyjmowanie gotowej wędliny. 

5 komentarzy:

  1. Zapowiada sie pysznie . Musze kliknac w te linki ktore podalas i zobaczyc co Maja ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzisz jak pysznie Ci wyszło :-) super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam , polecam każdemu .

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wędlinka, domowa najlepsza, też już wypróbowywałam swój :)

    OdpowiedzUsuń