wtorek, 6 stycznia 2015

Marchewkowe rogaliki z powidłami i nutką cynamonu

Marchewkowe rogaliki z powidłami i nutką cynamonu

 
 

Składniki

 
1 kostka margaryny Kasia
5 szklanek mąki
1 jajko

1 żółtko
4 duże marchewki
3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 słoik powideł
lukier




Sposób przygotowania 


  • Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Do startych marchewek dodać resztę składników ( oprócz powideł ). Wszystko razem dobrze ugnieść. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów. Na górę każdego trójkąta kłaść po łyżeczce powideł. Zawijać i formować na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w 160-170 st C. Po wyjęciu i ostudzeniu polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz