wtorek, 6 stycznia 2015

Pączki

Pączki

 

 

Składniki

 
2 jajka
10 żółtek
16 dag cukru
16 dag drożdży
16 dag Palmy
2 szklanki mleka
1 kg mąki pszennej
400 g marmolady
1 kg smalcu w kostce
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

 
Margarynę roztopić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać do nich 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dobrze razem rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka, żółtka, cukier, margarynę, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dobrze wyrobić na jednolite ciasto drewnianą łyżką. Starać się jak najwięcej napowietrzyć ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Następnie łyżką wybierać porcje ciasta i kłaść na posypanej mąką stolnicy. Każdą porcję ciasta uformować w palcach na placuszek. Następnie kłaść na niego łyżeczką porcję marmolady i zlepić brzegi formując kulkę. Następnie pączki odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Smalec roztopić w garnku. Na rozgrzany smalec kłaść pączki i dobrze usmażyć je z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. też w najbliższych dniach mam zamiar zrobić domowe pączki - pycha!

    OdpowiedzUsuń