wtorek, 6 stycznia 2015

Szarlotka

Szarlotka

 
 
 
 

Składniki

 
4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kilogram jabłek
2 galaretki (smak dowolny)



Sposób przygotowania

 
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki i uprażyć w garnku z małą ilością wody. Smażyć do czasu rozpadnięcia się jabłek. Dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Jeżeli mus będzie mało słodki dosypać cukru do smaku. Pozostałe składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Rozwałkować. Jedną wyłożyć na blaszkę, na to wylać mus jabłkowy. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki i poukładać je na wierzchu ciasta tak, aby utworzyły kratkę. Piec 45 minut w 160-180 st C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz