wtorek, 6 stycznia 2015

Placek drożdżowy babci Heli

Placek drożdżowy babci Heli
 
 

 
Składniki
 
1 kilogram mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
5 całych jaj
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki drożdży
6 lasek rabarbaru
 
100 gram masła
100 gram cukru
200 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
 
KRUSZONKA
Sposób przygotowania
 
Drożdże rozkruszyć w garneczku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę. Dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, smalec, mleko, cukier i wyrośnięte drożdże. Dobrze wszystko wymieszać, aby powstało jednolite ciasto. Najlepiej wyrabiać drewnianą łyżką mocno napowietrzając ciasto. Rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Na blaszce do ciasta wyłożyć pergamin. Ciasto równomiernie rozłożyć na tak przygotowanej blaszce. Na ciasto równomiernie poukładać pokrojony rabarbar. Składniki na kruszonkę dobrze ze sobą wymieszać. Pokruszyć na rabarbar. Piec 1 godzinę w 180 st C.

1 komentarz: