wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik waniliowo-kakaowy z bananami

Sernik waniliowo-kakaowy z bananami
 
 
 
 
Składniki
 
SPÓD
 
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
MASA SEROWA
 
1,2 kilograma sera śmietankowego
7 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka ciemnego kakao
sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
3 dojrzałe banany
 
 
Sposób przygotowania
 
 
SPÓD
Wszystkie podane składniki utrzeć razem na gładką masę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
 
MASA SEROWA
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z resztą składników (oprócz kakao). Banany obrać, rozgnieść widelcem lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć z masa serową. Dokładnie razem wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masa serową najlepiej drewnianą łyżką. 1/3 masy serowej odłożyć i wymieszać ją z kakaem. 
 
Masę serową przełożyć na surowy spód wyłożony wcześniej na blaszce z papierem do wypieków. Najpierw wyłożyć jasna masę serową, następnie tą z kakaem i przemieszać nożem robiąc esy-floresy. Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

2 komentarze:

  1. Mmm, boskie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smaki idealnie się komponują. Na pewno wykorzystam przepis. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń