Bardzo soczyste kurcze pieczone w aromatycznych ziołach
Składniki
1 kurczak (ok 2 kilogramy)
10 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka lubczyku
2 łyżki soli
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 cytryna
Sposób przygotowania
Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy razem z oliwą z oliwek przełożyć do miseczki i razem wymieszać. Tak przygotowaną papką dobrze natrzeć kurczaka z zewnątrz i od środka. Cytrynę umyć. Całą włożyć do środka kurczaka. Zaszyć dziurę lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 1,5 godziny w 180 st C polewając go co 15 minut wytwarzającym się płynem. Po upieczeniu pamiętać o wyjęciu wykałaczek i cytryny. Kurczak smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz