wtorek, 6 stycznia 2015

Brzoskwiniowe fale dunaju

Brzoskwiniowe fale dunaju


Składniki

CIASTO


1 kostka margaryny
1 szklanka cukru 
2 szklanki mąki 
6 jajek 
1 cukier waniliowy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka kakao 



MASA BUDYNIOWA



3 budynie śmietankowe z cukrem 
3 szklanki mleka 
1 kostka margaryny



PONAD TO



1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

1 kostkę margaryny utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , żółtka , cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzchy poukładać połówki brzoskwiń przecięciem do dołu zatapiając je w ciasto. Piec 50 minut w 180 st C. W 3 szklankach mleka ugotować 3 budynie śmietankowe wg przepisu na opakowaniu. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masę budyniową wyłożyć na upieczony, ostudzony placek. Wierzch polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz