wtorek, 6 stycznia 2015

Kluski z kapustą

Kluski z kapustą
 


 
Szybki smaczny obiad
 
Składniki
 
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłej wody
3 jajka
1 łyżeczka soli
0,5 kilograma kapusty kwaszonej
1 cebula
0,5 kilograma boczku parzonego wędzonego
pieprz, maggi do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Mąkę, wodę, jajko i sól dać do miski i dobrze razem wyrobić na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją posolić. Na gotującą wodę kłaść łyżką małe porcje ciasta. Poczekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Pogotować 5 minut i wyjąć łyżką cedzakową.
 
Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić. Przyprawić pieprzem i maggi.
 
Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć na suchej patelni. Gdy zacznie się rumienić dodać do niego cebulkę i razem smażyć do zmiękczenia cebulki. Po usmażeniu dodać do klusek i dobrze razem wymieszać. Kluski okroszone boczkiem i cebulką podawać w wcześniej przygotowana kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz