wtorek, 6 stycznia 2015

Toffi

Toffi

 


  • Składniki

     
    BISZKOPT

    6 jaj
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA

    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1,5 kostki masła

    PONAD TO

    polewa czekoladowa
    dżem z czarnej porzeczki
    ciasteczka be-be namoczone w alkoholu



  • Sposób przygotowania

     
    BISZKOPT Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier a następnie żółtka. Dobrze wymieszać. Na samym końcu dać mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę (39,5 cm/23,5 cm/6 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 160 st C lub do "suchego patyczka"
     
    MASA Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny pamiętając o uzupełnianiu wody. Ostudzić. Ugotowane mleko utrzeć z miękkim masłem na gładką masę.
     
    PRZEŁOŻENIE CIASTA biszkopt - dżem - masa - bebe - polewa

1 komentarz: