wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa ogórkowa z klopsikami

Zupa ogórkowa z klopsikami

 
 

  • Składniki

     
    3 litry wody
    2 marchewki
    1 pietruszka
    60 dag ogórków kwaszonych
    3 ziemniaki
    40 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 czerstwa bułka
    1 mała cebulka
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól, pieprz, majeranek do smaku
    mąka i śmietanka 18% do zaciągnięcia zupki



  • Sposób przygotowania

     
    Mielone wymieszać z posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką namoczoną uprzednio we wodzie i dobrze odciśniętą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dobrze wymieszać.
     
    Wodę zagotować. Dodać obrane marchewki i pietruszkę starte na tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dodać do warzyw. Z masy mięsnej formować klopsiki i wrzucać do wywaru warzywnego. Gotować razem aż ziemniaki będą pół miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do zupy. Zupkę doprawić do smaku solą. Gotować razem aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu zupkę zaciągnąć śmietanką wymieszaną z mąką.
     
    Uwaga z solą, ponieważ ogórki kwaszone są słone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz