czwartek, 8 grudnia 2016

Ciasto z krainy lodu

Dzień dobry :)
Święta coraz bliżej.
Ja już ustalam menu.
Oczywiście obowiązkowo będzie ciasto i to nie tylko piernik czy makowiec.
W tym roku na moim stole zagości ciasto z krainy lodu.
Mam w domu małą fankę Elsy, Anki i Olafa więc takie ciasto sprawi jej ogromną radość.
Biszkopt, delikatna masa serowa i galaretka ze Sprita to połączenie idealne.
Wizualną inspirację zaczerpnęłam stąd.

Ciasto z krainy lodu









Składniki


BISZKOPT


6 jajek rozmiar L

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA SEROWA


1,5 szklanki zimnego mleka

3 śnieżki na mleko

500 gram sera homogenizowanego naturalnego (u mnie Mlekoma)

4 łyżki cukru pudru

2 niebieskie galaretki

2 szklanki wrzącej wody

niebieski barwnik


GALARETKA


3 szklanki Sprita

2 łyżki żelatyny

niebieski barwnik


ROZETKI


100 ml śmietanki 30 %

100 gram sera mascarpone (u mnie Mlekoma)

2 łyżeczki cukru pudru

niebieski cukier do ozdoby

płatki śniegu waflowe do ozdoby


150 gram biszkoptów



Sposób przygotowania


BISZKOPT


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i oddzielić ciasto od papieru.


MASA SEROWA


Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Mleko przelać do miski. Wsypać śnieżki i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder oraz ser homogenizowany. Wymieszać. Na samym końcu wlać ostudzoną galaretkę. Wymieszać. 1/3 masy serowej przelać do osobnej miski. Dodać do niej niebieski barwnik. Wymieszać.


Na upieczony wcześniej biszkopt wylać masę z niebieskim barwnikiem. Ułożyć na niej biszkopty. Na wierzch wylać pozostałą masę serową. Rozsmarować tak, żeby masa dokładnie dotykała brzegu, żeby nie było żadnej dziurki.


GALARETKA


Sprita przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać niebieski barwnik. Wymieszać i odstawić do stężenia (nie całkowitego). Gdy galaretka zacznie tężeć (nie będzie lejąca) przełożyć ją na masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


ROZETKI


Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser mascarpone. Dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na galaretkę wyciskać ozdobne rozetki tak, aby na każdy kawałek ciasta przypadała jedna rozetka. Na wierzchu posypać niebieskim cukrem oraz ułożyć śnieżynki waflowe. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.


12 komentarzy: