wtorek, 6 stycznia 2015

Ketchup

Ketchup

 




  • Składniki

     
    5 kg pomidorów
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 szkl octu
    2 szkl cukru
    2 łyżki soli
    1 łyżka chili
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam Madero z Biedronki)



  • Sposób przygotowania

     
    Cebule i czosnek obrać. Pomidory umyć. Pomidory, cebulę i czosnek zblendować. Wrzucić do garnka i gotować minimum godzinę do odparowania płynu. Dodać resztę składników, wymieszać i pogotować jeszcze 30 minut. Gorące przekładać do słoiczków, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Można dla pewności zapasteryzować ok 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz