wtorek, 6 stycznia 2015

Galart z łopatki

Galart z łopatki
 
 

 
 
Składniki
 
3 litry wody
1 kilogram łopatki wieprzowej
1 pęczek włoszczyzny
3 jajka
1 puszka groszku konserwowego
1 opakowania żelatyny na 2,5 litra wody
sól, pieprz do smaku
liść laurowy , ziele angielskie
4 ząbki czosnku
 
 
Sposób przygotowania
 
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa obrać , umyć i dodać razem z mięsem do garnka z wodą. Wstawić na gaz. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać również ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć z garnka warzywa i mięso. Mięso pokroić na małe kawałki. Marchewkę ( z ugotowanej włoszczyzny ) pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Wywar zagotować. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. W miseczki poukładać plasterki jajka, marchewkę, groszek konserwowy, mięso. Wszystko zalać ostudzonym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstawić do lodówki do ściągnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz