wtorek, 6 stycznia 2015

Kostka rumowa

Kostka rumowa

 


Składniki

 
BISZKOPT

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA 

3 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny

PONAD TO

2 opakowania herbatników petit-beurre
100 ml rumu
lukier


Sposób przygotowania

 
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i żółtka. Dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Ostudzić.
 
MASA
W szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować budyń dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękka margaryną.
 
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Petit-beurre maczać w rumie i układać na masie budyniowej. Wierzch polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz