wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto makowe z kremem kawowym

Ciasto makowe z kremem kawowym

 

 

  • Składniki

     
    CIASTO
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka suchego maku
    3/4 szklanki cukru 
    8 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 kostki masła (po 250 g)
    2 żółtka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %



  • Sposób przygotowania

     
    CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożona pergaminem i piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić. Przeciąć na dwa placki.

    MASA Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać do masy żółtka. Cały czas ucierając dodawać powoli przestudzoną kawę. Wszystko dobrze wymieszać.

    Masę podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować drugą część masy. Dowolnie udekorować.

2 komentarze: