wtorek, 6 stycznia 2015

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski
 

 
Składniki
 
3 kilogramy kapusty kiszonej
1 kilogram boczku świeżego
1 kilogram kiełbasy
3 cebule
1 koncentrat pomidorowy
spora garść suszonych grzybów (prawdziwki, czarne łepki)
1 opakowanie przyprawy do bigosu
10 dag śliwek suszonych
1 kilogram kości schabowych
6 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia
woda 
 
 
Sposób przygotowania
 
Grzyby włożyć do garneczka, zalać wodą i gotować do miękkości. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Kości schabowe zalać wodą i gotować do miękkości; gdy już będą miękkie pozostałą wodę przelać do kapusty a mięso obrać i dodać również do garnka z kapustą. Boczek i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki; cebulę w piórka. Smażyć po kolei na rozgrzanym oleju. Dodać do gotującej się kapusty. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby , śliwki suszone i przyprawę do bigosu. Wszystko razem gotować jeszcze ok 3 godzin często mieszając - uważać, żeby bigos się nie przypalił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz