wtorek, 6 stycznia 2015

Jarskie gołąbki

Jarskie gołąbki

 


  • Składniki

     
    1 główka kapusty białej
    2 woreczki ryżu
    500 g pieczarek
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    2 marchewki
    0,5 brokuła
    2 koncentraty pomidorowe
    sól, pieprz, wegeta, cukier
    margaryna do smażenia
    słodka śmietanka do sosu
     
  •  
  •  

    Sposób przygotowania

     
    Ryż ugotować na pół miękko. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do gotującej wody. Trzymać kapustę na małym ogniu odrywając po kolei po jednym liściu. Z każdego liścia odkroić twardą część.
     
    Brokuła podzielić na małe różyczki i 2 minuty pogotować. Odcedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i również ugotować na pół miękko. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na margarynie z pokrojoną w kostkę cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę odcedzić. Ryż, warzywa i 1 koncentrat włożyć do miski i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku.
     
    Tak przygotowany farsz nakładać łyżką na każdy liść kapusty.
     
    Następnie zwinąć kapustę i związać nitką.
     
    W brytfance lub garnku lub na patelni rozgrzać margarynę. Układać gołąbki. Każdy podsmażyć z każdej strony. Podlać 4 szklankami wody. Prużyć do miękkości. Dodać koncentrat. Sos zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.
     
    Do farszu można użyć dowolnych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz