wtorek, 6 stycznia 2015

Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka
 


 
Składniki
 
1 kurczak (około 1,5 kilograma)
4 jajka
1 marchewka
20 dag pieczarek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
1,5 litra wody
2 opakowania żelatyny z przyprawami
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Kurczaka umyć. Zdjąć z niego skórę, jak najmniej ją rozcinając. Skórę odstawić w chłodne miejsce. Mięso z kurczaka oddzielić od kości a następnie zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, podgotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć. Pietruszkę posiekać. Jajka rozbić, rozbełtać i usmażyć jak jajecznicę. Bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Marchewkę, pieczarki, pietruszkę, jajka i odciśniętą bułkę dodać z mąką ziemniaczaną do zmielonego mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie razem wymieszać. Przygotowaną masą mięsną nadziać skórę zdjętą wcześniej z kurczaka formując wałek. Zszyć. Zawinąć w ręcznik kuchenny, związać nicią i gotować w wodzie po 1 godzinie z każdej strony uzupełniając odparowujący płyn. Wodę zagotować, zdjąć z gazu i rozpuścić w niej żelatynę. Ugotowane i ostudzone mięso odwinąć z ręcznika. Dokładnie ściągnąć skórę. Pokroić w plastry. Poukładać na talerzu, dowolnie przystroić i zalać tężejącą żelatyną. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia żelatyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz