wtorek, 6 stycznia 2015

Mazurek krówkowy

Mazurek krówkowy
 
 

 
Składniki
 
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny lub masła
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem malinowy do posmarowania mazurków
1 puszka masy krówkowej
0,5 kostki masła
rodzynki i płatki migdałów do dekoracji
 
 
Sposób przygotowania
 
Mąkę, margarynę, cukier puder, sól, kwaśną śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować dowolny kształt mazurka. Piec w 180 st C. Małe mazurki 15 minut a duże (na całej blaszce) 30 minut. Ostudzić. Masę krówkową utrzeć z miękkim masłem. Wierzch upieczonych mazurków posmarować dżemem a następnie masą krówkową. Dowolnie udekorować rodzynkami i płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz