wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik mamy

Sernik mamy
 
 

 
Składniki
 
SPÓD
 
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
MASA SEROWA
 
1,2 kilograma sera śmietankowego
7 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
 
Sposób przygotowania
 
SPÓD
Wszystkie podane składniki utrzeć razem na gładką masę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
 
MASA SEROWA
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z resztą składników. Dokładnie razem wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masa serową najlepiej drewnianą łyżką. 
 
Masę serową przełożyć na surowy spód wyłożony wcześniej na blaszce z pergaminem. Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić. Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

1 komentarz: