wtorek, 6 stycznia 2015

Ślepe ryby - zupa ziemniaczana

Ślepe ryby - zupa ziemniaczana
 
 
 
 
 
Składniki
 
2 litry wody
1 kilogram ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
mały por
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, maggi do smaku
1,4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
natka pietruszki do posypania
 
 
Sposób przygotowania
 
Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody i gotować do miękkości na średnim ogniu przyprawiając solą i maggi. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć por, liście laurowe i ziele angielskie. Resztę warzyw rozdusić tłuczkiem do ziemniaków. Dolać śmietankę, dobrze wymieszać. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać troszkę wody. Każdą porcję w miseczce posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz