wtorek, 6 stycznia 2015

Mielone faszerowane papryką, ogórkiem i boczkiem

Mielone faszerowane papryką, ogórkiem i boczkiem




Składniki

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
2 jajka
3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz do smaku
1 czerwona papryka
3 ogórki kiszone
20 dag boczku surowego wędzonego
bułka tarta do obtoczenia
smalec do smażenia



Sposób przygotowania

Bułkę dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę , całe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w paski. Ogórki pokroić w ósemki. Boczek w cienkie paski. Nabrać porcję masy z mięsa mielonego, rozłożyć na ręce. Na to położyć pasek papryki, ósemkę ogórka i pasek boczku. Zamknąć masą nadzienie. Zlepić- uformować podłużnego pulpecika. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz