wtorek, 6 stycznia 2015

Tarta budyniowa z baileysem

Tarta budyniowa z baileysem
 
 

 
 
Składniki
 
CIASTO
 
30 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
 
KREM
 
600 ml mleka
3 budynie waniliowe
1 kostka masła
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
100 ml likieru baileys 
 
1/2 słoika konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
truskawki kandyzowane Skworcu
 
 
 
 
Sposób wykonania
 
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki dokładnie razem zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę od tarty. Ponakłuwać. Przykryć pergaminem i na to wysypać ziarna grochu. Piec ok 20-30 minut w 180 st C. Ostudzić.
 
KREM
 
3 budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 600 ml mleka dodając cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Dobrze , energicznie mieszać podczas gotowania, żeby nie było grudek. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na gładką masę. Na końcu dodać likier i dokładnie razem wymieszać. 
 
Ciasto posmarować konfiturą. Na to wyłożyć krem. Ozdobić truskawkami kandyzowanymi Skworcu. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz