Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki
1 kilogram kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
1,5 kilograma ziemniaków
2 cebule
1 koncentrat pomidorowy
300 ml kwaśnej śmietany 18 %
15 dag żółtego startego sera
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na pół miękko. Ostudzić. Obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w pół plasterki w razem z pokrojoną w kostkę cebulą przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Na wierzchu posypać startym żółtym serem i wszystko zalać sosem z kwaśnej śmietany. Zapiekać 45 minut w 180 - 200 st C. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz