wtorek, 6 stycznia 2015

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

 



  • Składniki

     
    1 kg śliwek
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
    3 szkl mleka
    2 żółtka
    1 całe jajko
    3 szkl mąki
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny



  • Sposób przygotowania

     
    Zagnieść mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkowaną położyć na spód wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto kładziemy połówki śliwek. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone na blaszce śliwki. Następnie na wierzch położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 160 st C. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

1 komentarz: