wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

 
 

  • Składniki

     
    3 litry wody
    4 skrzydełka z kurczaka
    0,5 kalafiora
    30 dag żółtej fasolki szparagowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    1 pęczek koperku
    10 dag masła
    0,5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    sól do smaku
    słodka śmietanka do smaku



  • Sposób przygotowania

     
    Zagotować wodę. Dodać skrzydełka i sól. Gotować 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz pociętą w mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Cały czas gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodać do zupy kalafior podzielony na mniejsze różyczki oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki. Gdy warzywa będą miękkie zrobić zasmażkę. Rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Chwilkę zasmażyć ok 2 minuty. Dodać do zupy i dobrze razem wymieszać. Koperek opłukać i posiekać. Dodać do zupy. Doprawić do smaku cukrem, solą. Wlać słodką śmietankę. Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz