wtorek, 6 stycznia 2015

Tort arbuzowy

Tort arbuzowy

 
 

  • Składniki

  •  
  •  

     
    BISZKOPT

    3 jajka
    15 dag cukru
    15 dag mąki krupczatki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NADZIENIE

    24 łyżeczki żelatyny
    1/2 arbuza (ok 1,5 - 2 kg)
    1 melon Galia
    400 ml jogurtu greckiego
    6 łyżek cukru
    2 wiśniowe galaretki
     
  •  
  •  
  •  

    Sposób przygotowania

     
    BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijająć dodać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30 minut w temp 180 st C.
     
    Melona obrać. 3/4 zmiksować (zblendować) a resztę zostawić do dekoracji.
     
    Arbuza obrać, oczyścić z pestek i tak samo jak melona zblendować.
     
    Żelatynę namoczyć 5 minut w zimnej wodzie. Miąższ z owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Żelatynę podgrzać i dodać do niej suchą galaretkę. Gorące wlać do masy jogurtowej. Wstawić na godzinę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie gdy masa będzie się już ściągać wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
     
    Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch i ozdobić pozostałym melonem.
     
    Podawać na zimno po ściągnięciu się galaretki.
     
    o masy można dodać dowolną ilość cukru (zależnie od upodobań) . 

    Galaretek można użyć w różnych smakach.

3 komentarze: