wtorek, 6 stycznia 2015

Rybka po grecku

Rybka po grecku

 
 



  • Składniki

     
    1 kg mrożonych filetów z mintaja
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    1/4 selera
    2 cebule
    1 koncentrat pomidorowy ( u mnie Madero z Biedronki )
    sól, pieprz, vegeta
    mąka, jajka, bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
  •  
  •  
  •  
     

    Sposób przygotowania

     
    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również przesmażyć na oleju. Warzywa wymieszać razem z koncentratem pomidorowym.
     
    Filety rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą, pieprzem i vegetą.
     
    Każdy kawałek rybki panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
     
    W misce układać na przemian rybę i warzywa.
     
    Przykryć i odstawić do "przegryzienia". Najlepiej na całą noc.
     
    Do tej potrawy można użyć dowolnej ryby.

    Warzyw nie doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz