wtorek, 6 stycznia 2015

Tarta serowo-pomidorowa

Tarta serowo-pomidorowa





Składniki

 
 
CIASTO

25 dag mąki
12,5 dag masła
0,5 łyżeczki soli
3 żółtka

FARSZ

15 dag śmietany 18 %
3 jajka
20 dag żółtego sera
1 pomidor
10 dag pomidorków koktajlowych
5 plastrów sera cammembert
sól, pieprz, vegeta do smaku
kilka oliwek



Sposób przygotowania

 
CIASTO Mąkę, masło i żółtka zagnieść, dodać sól i dokładnie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować z niego kulkę i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy. Aby zbytnio nie wyrosło ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp 180 st C.
 
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Jajka dokładnie ubić ze śmietaną - tak, aby nie doprowadzić do powstania piany. Doprawić do smaku.
 
Foremkę z podpieczonym spodem położyć na deseczce. Na ciasto równomiernie rozłożyć plastry pomidora, starty ser.
 
Na całą powierzchnię tarty wylać masę z jajek i śmietany.
 
Na wierzch rozłożyć plastry sera pleśniowego i pomidorki koktajlowe. Foremkę z przygotowaną do pieczenia tartą przenieść na deseczce i ostrożnie zsunąć na blachę nagrzanego do temperatury 180 st C piekarnika. Piec 40 minut.
 
Tartę należy podawać gorącą, zaraz po upieczeniu. Na wierzchu posypać oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz