wtorek, 6 stycznia 2015

Chrupiące ogórki słodko - kwaśne

Chrupiące ogórki słodko - kwaśne








Składniki

 
4 kg ogórków gruntowych
4 papryki czerwone
4 cebule

ZALEWA nr 1

 
9 szkl wody
1 szkl soli 

ZALEWA nr 2

 
4 szkl wody
3 szkl octu
1 kg cukru



Sposób przygotowania


Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki ( zależy od wielkości ). Nie obierać ze skórki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystko włożyć do miski. Zalewę nr 1 zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie zalać nią ogórki. Odstawić na 3 godziny. Co pół godziny zamieszać. Po 3 godzinach dobrze odcedzić. Ułożyć w słoikach.
 
Składniki na zalewę nr 2 zagotować i ostudzić. Następnie powlewać do słoików z ogórkami.
 
Pasteryzować 3-4 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz