wtorek, 6 stycznia 2015

Strucla jabłkowa z daktylami, cynamonem i bitą śmietaną

Strucla jabłkowa z daktylami, cynamonem i bitą śmietaną

 
  •  
  •  




  • Składniki

     
    CIASTO
    3 łyżki masła
    1,5 szkl mąki
    0,5 szkl wody
    2 żółtka
    szczypta soli

    NADZIENIE
    70 dag kwaśnych jabłek
    5 dag rodzynek
    5 dag daktyli 
    1 cytryna
    1/3 szkl cukru
    cynamon

    ŚMIETANA
    0,5 l śmietany 30%
    1 łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki cukru pudru



  • Sposób przygotowania

     
    W naczyniu roztopić masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając wodę (ciasto musi się odklejać od dna miski). Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować cienko.
     
    Zetrzeć skórkę z całej cytryny a z jej połowy wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Do jabłek dodać cukier, skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Ciasto przesmarować roztopionym masłem.
     
    Na ciasto wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, daktylami i cynamonem. Nadzienie ułożyć tak, aby pozostał 3-4 cm margines.
     
    Zwinąć struclę zawijając najpierw krótsze brzegi do środka a następnie długie.
     
    Zwiniętą struclę ostrożnie przełożyć na blaszkę z pergaminem. Posmarować jej wierzch stopionym masłem. Piec ok 40 minut w 225 st C. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.
     
    Śmietanę ubić nie całkiem na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie imbir. Struclę podawać jeszcze ciepłą, posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietanką imbirową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz