wtorek, 6 stycznia 2015

Plendze

Plendze

 
 



  • Składniki

     
    6 ziemniaków
    1 mała cebulka
    2 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki majeranku
    sól do smaku
    cukier do posypania
    olej do smażenia
    sok z 1/2 cytryny



  • Sposób przygotowania

     
    Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce ( u mnie na maszynce ). Dajemy do miski i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny (żeby ziemniaki nie ściemniały) i mieszamy.
     
    Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, całe jajka, cebulkę pokrojoną w kostkę, majeranek i sól do smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem.

1 komentarz: