wtorek, 6 stycznia 2015

Mleczne krówki

Cukierki mojego dzieciństwa.
Zawsze robiłam je razem z moim tatą.


Mleczne krówki
 
 

 
 
 

Składniki

2 szklanki mleka 3,2 %
2 szklanki cukru
10 dag masła
1 łyżka masła do wysmarowania formy
 
 
 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do garneczka. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ok 60 minut do odparowania płynu i do zgęstnienia masy. Przelewamy do foremki (ja użyłam keksówki silikonowej) wcześniej wysmarowanej masłem. Zostawiamy do ostygnięcia i jednocześnie zastygnięcia masy. Po zastygnięciu wyjmujemy z formy i kroimy na cukierki.

Podgrzewając składniki należy cały czas mieszać, ponieważ masa bardzo łatwo się przypala. 

Im dłużej poleżą tym bardziej skruszeją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz