wtorek, 6 stycznia 2015

Miniserniczki

Miniserniczki

 
 

 
 
 

Składniki

 
20 dag serka homogenizowanego waniliowego
20 dag twarogu śmietankowego w kostce
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
10 dag herbatników typu petitki
10 dag roztopionego masła
1/2 tabliczki czekolady deserowej
1 lukier (ja użyłam różowego)
 
 

Sposób przygotowania

 
Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek waniliowy i cukier. Dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową
 
Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszac.
 
W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki. Wlać masło i dokładnie wymieszać.
 
Masą serową i serowo-kakaową napełnić foremki (nie całe, tak 3/4 pojemności). Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia.
 
Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
 
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki.
 
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki ponakładać cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremki do lodówki na ok 20 minut.
 
Serniczki delikatnie wyjąć z foremek. Dowolnie udekorować - ja użyłam różowego lukru.
 
  • Rady

     
    Do dekoracji można również użyć polewę czekoladową, bądź czekoladę.

    Ja użyłam do serniczków foremek silikonowych, najlepiej się nadają do tego rodzaju serniczków, bardzo łatwo je wyciągnąć na końcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz