wtorek, 6 stycznia 2015

Cannelloni

Cannelloni 
 
 

 
 
 
Składniki
 
16 rurek makaronu cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
majeranek do smaku
1 jajko
1 czerstwa bułka
6 plasterków żółtego sera
1 puszka groszku konserwowego
1 l wody
3 kostki rosołowe drobiowe
1 koncentrat pomidorowy 190 g ( ja używam Madero z Biedronki )
3 łyżeczki cukru
 
 
Sposób przygotowania
 
Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze osączyć. Do miski wrzucić mięso mielone, osączoną bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zmiażdżony czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym farszem nadziewać surowy makaron.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim nadziane rurki makaronu cannelloni.

Wodę wlać do garneczka, zagotować. Rozpuścić w niej kostki rosołowe. Dodać koncentrat i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Naczynie przykryć.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 35 minut w temp 160 - 170 st C. Po tym czasie naczynie wyjąć, odkryć i na wierzch potrawy ułożyć plastry żółtego sera. Zapiekać jeszcze 10 minut już bez przykrycia.

Wyjąć z piekarnika i porcjami nakładać na talerze. Posypać groszkiem konserwowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz