wtorek, 6 stycznia 2015

Bananowiec z wafelkami i bitą śmietaną

Bananowiec z wafelkami i bitą śmietaną


 

  • Składniki

     
    BISZKOPT

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    MASA

    1 litr śmietanki 30 %
    5 śmietan-fixów
    5 łyżek cukru pudru
    4 duże wafelki princessa mleczna

    1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    6 bananów
     
  •  
  •  

    Sposób przygotowania

     
    BISZKOPT Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
     
    Wafelki pokroić w mniejsze kawałki.
     
    MASA Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy i cukier puder, dobrze wymieszać. Wsypać pokrojone wafelki i również dobrze wymieszać.
     
    Banany obrać ze skórek, przekroić na pół i układać na biszkopcie przekrojoną stroną do dołu. Na banany wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać wierzch.
     
    Na wierzchu zetrzeć czekoladę. Placek schłodzić w lodówce.

1 komentarz: