wtorek, 6 stycznia 2015

Fasolka po bretońsku z pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Fasolka po bretońsku z pieczarkami i ogórkiem konserwowym

 
 
 

Składniki

 
 
400 g fasoli biały Jaś
500 g pieczarek
1 cebula
1 słoik ogórków konserwowych
4 kiełbasy śląskie
1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (ja użyłam Madero z Biedronki)
sól, pieprz do smaku
margaryna do smażenia
 
 
 

Sposób przygotowania

 
Fasolę opłukać, zalać w garnku wodą i pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc. Po namoczeniu fasoli jeszcze raz ją opłukać, ponownie zalać wodą i gotować dobrą godzinę do miękkości.
 
Kiełbasę pokroić w większą kostkę i przesmażyć na roztopionej margarynie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i również przesmażyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko razem dodać do ugotowanej fasolki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
 
Nie odlewamy wody pozostałej z gotowania fasoli.

Sos możemy zagęścić wodą i mąką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz