wtorek, 6 stycznia 2015

Wiśniowe crumble z cynamonem

Wiśniowe crumble z cynamonem

 
 



  • Składniki

     
     
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki krupczatki'
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 kilogram wiśni
    cynamon do posypania
    brązowy cukier do posypania



    Sposób przygotowania

     
    Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować.
     
    Margarynę, mąki, 5 łyżek cukru, żółtka, proszek do pieczenia i olej wrzucić do miski i wszystko razem wymieszać na sypkie ciasto.
     
    Połowę ciasta wysypać lub pokruszyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Na to ułożyć wiśnie. Posypać cukrem.
     
    Następnie dać drugą połowę ciasta. Posypać wierzch brązowym cukrem i cynamonem. Piec 45 minut w 170 st C.
     
    Do crumble można użyć dowolnych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz